Dar, iata ca, oricat ar parea de suprinzator, actualul lider de la Havana, Raul, fratele celebrului Fidel Castro, este cel care si-a dat acceptul pentru ca locuitorii Cubei care isi doresc sa isi schimbe sexul sa poate face asta fara oprelisti si fara bani. Masura a starnit un val de solicitari, nu mai putin de 30 de doritori trecandu-si numele, deja, pe lista de asteptare.

Ministrul Sanatatii din Cuba, Jose Ramon Balaguer, a semnat un decret prin care le permite, oficial, doritorilor sa beneficieze, gratuit, de operatii de schimbare de sex. Fondurile necesare acestor interventii chirurgicale vor proveni de la bugetul de stat. Daca in 1998, cand a fost efectuata prima interventie de acest fel asupra unui pacient cubanez, opinia publica a reactionat vehement, fortand suspendarea practicii, in prezent, lucrurile s-au schimbat radical. Potrivit jurnalistilor britanici, "responsabila" pentru aceasta schimbare de perspectiva ar fi insasi Mariela Castro Espin, fiica lui Raul Castro. In calitatea sa de presedinte al Centrului National pentru Educatie Sexuala cubanez, aceasta se implica activ in sustinerea drepturilor minoritatilor sexuale.


Pe langa libertatea de a-si alege si schimba sexul, Mariela Castro Espin incearca sa convinga noua administratie de la Havana sa accepte si legalizarea casatoriilor homosexuale. Daca acest lucru se va intampla, Cuba va deveni cea mai liberala tara sud-americana, scriu jurnalistii de la "The Telegraph".