Faraonul Djedefra, care a domnit in Egipt in jurul anului 2556 inainte de Hristos, in urma cu aproape cinci milenii, a construit piramida cea mai inalta si mai minunata dintre cele patru care puteau fi admirate de pe malului Nilului.
Un grup international de arheologi a descoperit ruinele care azi pot fi vazute la Abu Rawash, la cativa kilometri de Cairo, si care corespund asa-numitei "piramide pierdute", pe care romanii ar fi distrus-o pentru a-i folosi pietrele la constructiile lor din capitala Egiptului, noteaza ziarul El Mundo.

"Timp de mai multi ani s-a crezut ca inca nu se terminase constructia sa, dar se pare ca nu a fost asa. Pietrele sale au fost folosite de romani la constructiile din Cairo", a subliniat Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt. "In ultimii 12 ani am facut aici excavatii si am scos la lumina o mare parte din istoria celei de-a IV-a dinastii, luptele pentru putere si o parte din misterul care inconjoara ridicarea piramidelor', a spus el la prezentarea documentarului "Piramida pierduta", un scurtmetraj filmat timp de trei ani de o echipa de la History Channel. Ramasitele enigmaticei piramide a faraonului Djedefra nu se ridica azi la o inaltime de mai mult de zece metri de la sol. Se afla pe dealul Abu Rawash, o zona militarizata cu acces limitat. In departare, prin norul de poluare, se intrevad si siluetele celor trei piramide de la Giseh. Legenda povesteste ca Djedefra, fiul lui Kheops, l-ar fi ucis pe fratele sau mai mare Kawab pentru a pune mana pe putere, in jurul anului 2556 i. Hr. Se spune ca a avut doua sotii, dintre care una chiar sora sa Hetepheres; iar cu cealalta sotie, Jentetenka, ar fi avut trei copii. Dupa opt ani de domnie, fratele sau vitreg Kefren l-ar fi asasinat pentru a razbuna moartea fratelui lor Kawab si ca acesta ar fi distrus piramida pe care Djedefra o construise la Abu Rawesh.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.