Toaletele principale ale Statiei Spatiale Internationale (ISS), situate in modulul rus Zvesda, functioneaza prost si o piesa de schimb va fi adusa la bordul navetei Discovery, ce urmeaza sa fie lansata sambata, a informat ieri NASA, relateaza AFP.

Cei trei ocupanti actuali ai avanpostului orbital - doi rusi si un american - au fost nevoiti sa apeleze la toaletele de rezerva ale navetei Soyuz, care serveste drept vehicul de evacuare in caz de urgenta, a spus Nicole Cloutier, purtator de cuvant al Centrului spatial Johnson din Houston, potrivit NewsIn.

"Nu este cu adevarat o urgenta, pentru ca, in afara de toaletele de pe Soyuz, mai sunt si alte optiuni, daca astronautii au cu adevarat o nevoie presanta", a adaugat Cloutier , vorbind despre sacii individuali pentru recoltarea urinei si excrementelor.

Cei trei astronauti - Serghei Volkov, comandantul expeditiei, si cei doi ingineri de zbor, Oleg Kononenko si Garrett Reisman - pot din nou sa foloseasca toaletele principale dupa ce au realizat un sistem provizoriu ingenios, a spus Cloutier. Numai mecanismul de aspirare a urinei din toatele functioneaza prost, cel care trateaza materiile fecale fiind in stare buna, a precizat ea.

Naveta Discovery va fi lansata sambata spre ISS pentru a livra modulul principal al laboratorului japonez Kibo, aducand astfel piesa de schimb rusa necesara repararii toaletelor. NASA intentioneaza sa livreze o a doua toaleta pentru ISS la toamna, pentru a raspunde extinderii prevazute a echipajului, de la trei la sase.

In loc sa utilizeze apa, toaletele sunt echipate cu un tub care aspira deseurile printr-un jet de aer comprimat si le transfera catre un orificiu, pentru ca nimic sa nu scape, explica NASA. Deseurile solide sunt stranse si stocate, iar urina este pastrata intr-un tub pentru a fi reciclata, mai ales in apa potabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.