Astfel, la varsta de 17 ani, la o asemenea "distractie" apeleaza fiecare al 6-lea tanar si fiecare a 15-a tanara din Franta. Mai mult decat atat: in majoritatea cazurilor, drogurile sunt de productie autohtona. A fost relevat ca, doar in 2005, in Franta au fost cultivate 32.000 de tone de canepa speciala, in valoare totala de 160 de milioane de euro (5 euro pentru un gram).

Si aceasta in pofida faptului ca a Cincea Republica ramane una dintre putinele tari ale Europei de Vest unde sunt pedepsite penal nu doar persoanele care consuma droguri in locuri publice, ci si cele care au asupra lor o cantitate de drog slab, 'necomercial', relateaza cotidianul rus Novaie Izvestia.

In majoritatea tarilor "vechi" ale Uniunii Europene, consumul de droguri se pedepseste administrativ sau pur si simplu prin confiscarea "ierbii". Aceasta nu depinde de severitatea legii, pentru ca legislatia insasi oglindeste amplele discutii din societate: daca este interzisa marijuana, atunci de ce nu si vodca sau berea? O adevarata dilema intre libertatea persoanei si sanatatea societatii...