La doua saptamani de la cutremurul devastator din China oamenii de stiinta au dat publicitatii un studiu cu rezultate ingrijoratoare.

Potrivit raportului intocmit de cercetatori, un seism de amploare majora, cum a fost cel din 12 mai, care a provocat moartea a peste 60.000 de persoane, are toate sansele sa declanseze un alt seism la celalalt capat al lumii. ''Aceasta descoperire neasteptata ar putea permite, intr-o zi, prevederea frecventei si intensitatii replicilor'', a declarat unul dintre autori, citat de NewsIn.

O echipa de geologi americani a studiat seismele cu magnitudinea peste 7 pe scara Richter survenite dupa 1990 si a remarcat ca in 12 cazuri din 15, undele seismice au provocat cutremure mai mici de-a lungul faliilor de pe alte continente.

"Se stia ca undele pot calatori la suprafata Pamantului", a explicat telefonic unul dintre autorii studiului, Tom Parsons de la US Geological Survey (USGS). "Dar majoritatea oamenilor de stiinta considera ca aceste cutremure asa-numite dinamice sunt cazuri aparte. In realitate, acest lucru se produce peste tot si in mod frecvent, iar aceasta este o surpriza", a continuat el.

In decembrie 2004, un cutremur foarte puternic in largul Sumatrei, Indonezia, a declansat reactii seismice pana in Alaska, California si la Ecuator. in general, aceste reactii au fost de magnitudine mica - intre 3 si 5 pe scara Richter -, dar nu exista nici un motiv pentru care sa fie excluse reactii chiar mai violente decat cutremurul care le-a declansat. "Pot avea orice intensitate", spune Parson, care a identificat deja in primul sfert al secolului al XX-lea opt seisme "de o intensitate mai mare de 7, care au declansat cutremure si mai violente".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.