Zonele cu concentratii mari de bioxid de siliciu descoperite n 2007 de robotul american Spirit pe Marte au fost formate de vapori vulcanici sau de gheizere si ar putea contine urme ale unor forme de viata din trecutul planetei rosii, potrivit unui studiu.
Asemenea depozite se gasesc si pe Pamânt în jurul cosurilor hidrotermale, precum cele din parcul national american Yellowstone, în Wyoming, celebru pentru fenomenele geotermice. Aici se gasesc doua treimi din gheizerele planetei si numeroase surse de apa calda. Acestea sunt concluziile cercetatorilor care au analizat datele colectate prin spectrometrul de emisie termala (Miniature Thermal Emission Spectrometer) al robotului Spirit, al carui geaman, Opportunity, analizeaza Marte la antipod. Descoperirea depozitelor de bioxid de siliciu în craterul Gusev, din regiunea ecuatoriala a planetei rosii, a fost anuntata scurt de NASA în 2007. “Pe Terra, depozitele hidrotermale merg mâna în mâna cu formele de viata, iar bioxidul de siliciu care se gaseste în apropierea acestora contin adesea fosile ale unor resturi de microbi”, a spus Jack Farmer, profesor de astrobiologie la Universitatea de stat din Arizona, unul dintre autorii studiului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.