Un misterios fenomen de sinucidere in masa in lumea delfinilor si a balenelor s-a produs la sfarsitul saptamanii pe plaja unei insule din sudul Australiei, unde peste 100 de mamifere au esuat si au decedat, in pofida eforturilor autoritilor de a le salva, relateaza presa internationala. Duminica seara, politia locala condusese 42 de exemplare in mare, inainte ca alti aproximativ 20 de delfini, intre care si mai multi pui, sa fie reperati la cateva sute de metri, in stramtoarea Bass, din insula King (intre partea continentala a Australiei si insula Tasmania), o echipa de salvatori incercand in van sa-i impiedice sa se alature celor esuati deja pe plaja cunoscuta sub numele de Sea Elephant Beach (plaja elefantului de mare).

O echipa de oameni de stiinta s-a deplasat la fata locului, pentru a participa la preluarea cadavrelor si a studia de ce sute de delfini s-au aruncat pe plaja pentru a muri, a anuntat purtatorul de cuvant al serviciului de mediu din Tasmania, Warwick Brennan. Acesta a indicat ca salvatorii au numarat corpurile a 55 de exemplare de globicefali negri - o specie de mamifere intre cetacee si delfini - si 25 de delfini cu nasul gros, esuati pe o plaja retrasa din insula King.

In cursul zilei de luni a fost semnalata esuarea unui grup de 53 de cetacee din specia globicefale negre pe insula Maria, aflata la aproximativ 500 de kilometri sud-est de la tarmul opus al Tasmaniei. Este pentru a doua oara anul acesta cand cetacee globicefale si delfini cu nasul gros esueaza pe tarmul vestic al Tasmaniei. Cazurile de sinucidere a cetaceelor nu sunt rare, dar sinuciderea in masa reprezinta un fenomen extrem de rar. Un cecetator de la Universitatea din Tasmania, Mark Hindell, care a studiat cazurile similare semnalate in ultimii 80 de ani, afirma ca evenimente de acest tip au loc in mod ciclic, avansand explicatia ca responsabile de producerea lor ar fi racirea apei si limitarea cantitatii de plancton care vine dinspre Antarctica spre coastele Australiei. Pe de alta parte, cei care investigheaza acest fenomen nu exclud posibilitatea ca animalele sa fi fost impinse la moarte de catre un pradator, probabil o balena ucigasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.