Expunerea la microunde scade capacitatea unor vitamine de a fi absorbite de organismul uman
Usor de folosit, rapid in prepararea sau incalzirea alimentelor si tot mai ieftin: nu este de mirare ca, in ultimii ani, cuptorul cu microunde a devenit o prezenta obisnuita in bucatariile romanilor. Putini sunt insa cei care inteleg modul de functionare al acestui dispozitiv si, implicit, riscurile pe care ni le asumam folosind un banal cuptor cu microunde.

Cuptorul cu microunde ma­res­te rapid temperatura apei, grasimilor si altor cateva substante continute in mancare, printr-un proces numit incalzire dielectrica. Moleculele de apa sunt dipoli electrici, iar campul electric alternativ generat de microunde le face sa se roteasca extrem de rapid. Aceasta miscare creeaza caldura, intrucat moleculele de apa care se rotesc lovesc alte molecule aflate in ve­ci­natate. Evident, cuptorul va incalzi mult mai rapid un kilogram de apa decat un kilogram de carne. Problema este ca o incalzire generata de la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.