Ajunsa la cea de-a doua editie, gala premiilor 'Popular Science', a premiat cele mai bune si 'nebune' inventii de casa din anul 2008.

Un sistem de captare a vantului, o unicicleta, un dispozitiv radio wireless ce depisteaza minerii ramasi captivi in urma exploziilor sau un mijloc de combatere a celulelor canceroase au fost unele dintre cele zece inventii castigatoare.

Unicicleta este inventia lui Ben Gulak, un tanar in varsta de 19 ani care si-a dorit un mijloc de transport practic, rapid si ecologic. Dupa doi ani de lucru, Ben a reusit sa construiasca o unicicleta motorizata fara emisii poluante care atinge 60km/h. Productia unei astfel de mijloc de transport este 45.000 de dolari.

Daca Gulak se vede serpuind prin trafic practic pe o singura roata, Doug Selsam foloseste un manunchi de rotoare cuplate la acelasi generator pentru a capta mai mult vant cu cheltuieli mai mici si cu un cost de productie de 250.000 de dolari, relateaza Cotidianul.

Solutia, pusa in practica in apartamentul sau din California, este un raspuns la peisajul actual in care cele mai mari ferme eoliene sunt de marimea unor orasele, echipate cu turbine cat un bloc de 30 de etaje si cu lame de marimea aripilor unui Boeing 747. Acesti monstri produc multa energie, dar confectionarea, transportarea si instalarea lor sunt scumpe si complicate.

Potrivit Antena 3, „Popular Science” a premiat si inventiile salvatoare a unui marinar de submarin: retaua radio fara fir care depisteaza minerii blocati in subteran. Sistemul are la baza principiul walkie-talkie. Atat minerii, cat si echipele de salvare poarta un trasmitator prin care se identifica reciproc.

Au mai fost premiate un sistem ce raspandeste aer in jurul frunzelor, unul care il filtreaza si un altul care il aspira, un motor cu aburi pentru vehiculele ecologice, o masina care ar putea distruge celulele canceroase prin unde electromagnetice sau o bolta de beton care sa sustina poduri. Nu au lipsit nici inventiile din domeniul tranportului, precum motorul de 20 de kilograme si racheta pentru toti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.