Sapte persoane au murit in mod straniu dupa descoperirea mumiei „Omu lui zapezilor", in sudul Austriei Morti suspecte si intamplari ciudate invaluie descoperirea si cercetarea mumiei lui „tzi - Omul Gheturilor" din Alpii austrieci.

Samanul din neolitic pare a fi mult mai puternic dincolo de moarte decat Tutankamon, al carui blestem, se spune, ca a ucis zeci de persoane. Sau sunt simple superstitii moderne?

Blestemul lui Tutankamon, a carui mumie a creat primul mit al „Blestemului faraonului", pare a fi depasit de enigmaticul Ötzi. Povestea lui a inceput in 1991, in Muntii Alpi, in Valea Otz, la granita dintre Austria si Italia. Turistul german Helmut Simon a descoperit mumia unui barbat care a trait acum 5300 de ani. Acesta avea sa devina celebru sub numele de „Ötzi - Omul Gheturilor".

In urma cercetarilor, s-a avansat ipoteza ca barbatul, in varsta de peste 40 de ani - ceea ce era o varsta „matusalemica" pentru neolitic, fusese atacat de semeni ai lui, fiind ucis de o sageata, al carui varf a fost descoperit in trup si de multiple taieturi pe brate si piept. La inceput a fost considerat un vanator, prins de o furtuna de zapada pe cand incerca sa treaca prin Pasul Alpilor.

Povestea s-a complicat cand s-au descoperit 57 de tatuaje pe corpul sau, pozitionate in puncte de acupunctura - asa cum sunt ele cunoscute de medicina traditionala asiatica -, si pete de sange de la patru persoane pe hainele sale din piele si blana si pe cutit. Atunci s-a avansat ipoteza ca barbatul fusese un saman, iar sangele de pe hainele sale era posibil sa provina de la sacrificii umane. Desi unii cred ca provine de la atacatori, Ötzi ripostand la atac.

Ultima ipoteza despre Ötzi este mai bizara decat tot ce s-a pomenit vreodata: Ötzi a fost un saman cu puteri extraordinare, care ii permiteau sa calatoreasca in timp si spatiu! De unde asemenea supozitii? Din expertizarea tuturor lucrurilor gasite la fata locului la Universitatea din Innsbruck s-a constatat ca barbatul traise in urma cu peste 5000 de ani, dar sageata care l-a ucis era veche de 7000 de ani!
Toporul cu cap din bronz din traista lui data din sec. I e.n., iar pielea din care erau croite hainele provenea de la o specie de capre originare din China. De aici si pana la incoltirea ipotezei calatoriilor in timp nu mai era decat un pas. Si, daca tot avea astfel de puteri, de ce n-ar fi copt un blestem impotriva celor care l-au ucis si a celor care ii vor deranja somnul de veci?

Specialistii au concluzionat ca Ötzi nu a murit pe loc, dar nu a mai putut sa-si trateze ranile - avea in traista un soi de fungus cu proprietati antiinflamatoare -, fiind surprins de furtuna de zapada. A avut insa ragazul, spun ocultistii, sa arunce blestemul cumplit. Nu se stie nimic despre cei care l-au ucis, dar cativa cercetatori care i-au atins trupul au murit deja in conditii bizare.

Prima victima a fost chiar cel care l-a gasit, Helmuth Simon, care a murit inghetat, intr-o furtuna de zapada care l-a prins in drum spre Valea Otz. Nu apucase sa incaseze cei 100.000 de dolari pe care un tribunal decisese ca ii merita pentru ca descoperise mumia. Seful echipei de cautare a turistului german, Dieter Warnecke, a facut sinistra descoperire. Si a murit la o ora dupa ce Helmuth a fost ingropat! Doctorul Rainer Henn, care a condus expertiza asupra mumiei lui Ötzi, a murit intr-un accident de masina in timp ce se ducea la o conferinta de presa pe tema Omului Gheturilor. Alpinistul profesionist Kurt Fritz, care a organizat transportarea mumiei si a obiectelor gasite, a murit intr-o avalansa izbucnita in regiunea pe care o cunostea perfect, in timp ce colegii sai din echipa au supravietuit.

Jurnalistul Rainer Hoelzl, care a filmat un documentar despre Ötzi, a fost diagnosticat cu o tumora cerebrala si a decedat dupa doi ani. Profesorul Konrad Spindler, care a condus un grup de cercetare a mumiei de la Universitatea din Innsbruck, a murit in urma unor scleroze multiple. Spindler stia deja despre blestem si tinuse o conferinta despre superstitiile oamenilor moderni. Recent, doctorul Tom Loy, specialist in chimie moleculara, care studia ADN-ul lui Ötzi, a murit in Australia, in conditii neelucidate.

Moartea celei de-a saptea persoane - numar magic - care a avut legatura cu descoperirea lui Ötzi a intarit legenda blestemului. Insa a adus si speranta ca totul se va sfarsi aici, dat fiind puterea magicului numar "7" de a curma o "moria" - un blestem care actioneaza de dincolo de moarte. Tom Loy, director al Laboratorului de ?tiinte Arheologice al Universitatii din Queensland , ar putea fi ultimul din "moria" lui Ötzi.

El a fost gasit mort in apartamentul sau din Brisbane, Australia, in timp ce pregatea o lucrare despre Ötzi. Dupa constatarea legistului, era mort de mai multe zile cand a fost descoperit cadavrul sau. Ce-i drept, Loy suferea de o boala a sangelui, dar aceasta ii fusese diagnosticata la putin timp dupa ce drumul sau s-a intersectat cu cel al mumiei, si legistul oricum nu a pus moartea pe seama bolii. In ciuda temerii ca blestemul ar putea fi adevarat, mumia lui Ötzi este expusa la Muzeul de Arheologie din Bolzano, Italia, unde este vizitata de numerosi turisti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.