O scrisoare redactata de Albert Einstein in ultimul an de viata arata ca savantul considera ca religiile sunt "legende primitive, copilaresti", fapt care contrazice teoria potrivit careia acesta ar fi crezut in existenta unui creator.
Opiniile lui Einstein despre religie au fost indelung dezbatute, multi agatandu-se de fraze ale acestuia precum "El (Dumnezeu, n.r.) nu da cu zarul" ca dovada ca el credea in existenta unui creator. Insa o scrisoare care nu a mai fost pana acum data publicitatii, un raspuns adresat de Einstein filozofului Eric Gutkind, arata ca savantul nu credea deloc in existenta lui Dumnezeu spre sfarsitul vietii. In scrisoare, datata 3 ianuarie 1954, savantul scria: "Cuvantul <<dumnezeu>> nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti". Einstein, care a murit in anul urmator, la varsta de 76 de ani, nu a scutit iudaismul de criticile sale, fiind de parere ca evreii nu sunt, in niciun caz, "alesii" lui Dumnezeu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.