Acestia au stabilit, in urma unui studiu, ca factorii majori care determina obezitatea sunt numarul adipocitelor si marimea acestora. Adipocitele sunt celulele specializate in stocarea lipidelor, iar potrivit cercetatorilor suedezi, numarul acestora este definitivat in copilarie si ramane constant pe tot parcursul vietii. De asemenea, 10% din aceste celule se reinnoiesc anual.

“Numarul total al celulelor adipoase din organism este stabil, productia de celule noi fiind contrabalansata de disparitia unui numar egal de celule, care mor”, a subliniat Peter Arner, coautor al studiului. Din acest motiv, o reducere importanta a greutatii corporale la vârsta adulta contribuie doar la scaderea masei celulelor, pe care noile adipocite si-o recâstiga rapid.

Cercetatorii au constatat si ca adipocitele încep sa se dezvolte mai devreme la persoanele obeze (în jurul vârstei de 2 ani) decât la persoanele cu greutate normala (în jurul vârstei de 5 - 6 ani). Cresterea celulelor este de doua ori mai rapida la persoanele obeze, în schimb procesul dureaza mai putin (16 ani si jumatate fata de 18 ani si jumatate) la persoanele cu greutate normala.