Oamenii de stiinta au avertizat in mai multe randuri ca gheata arctica va disparea in viitorul apropiat. Cele mai recente date arata ca Polul Nord s-ar putea transforma intr-o intindere de apa chiar in 2008.

“Scenariul pentru vara aceasta este tulburator”, declara Mark Serreze, de la Centrul National de Date pentru Zapada si Gheata din SUA (NSIDC), citat de publicatia “Newscientist”. In urma fotografiilor din Oceanul Arctic surprinse de sateliti, s-a constatat ca cea mai mare parte a ghetii nordice este noua, depusa anul trecut si extinsa de atunci.

In schimb, suprafata de gheata veche de trei ani s-a diminuat, la fel si cea asternuta acum sase ani.

Cum vara se topeste in general gheata depusa in anul precedent, oamenii de stiinta se tem ca 2008 va acoperi cu apa o larga zona din Oceanul Arctic, inclusiv Polul Nord. “In acest moment exista gheata subtire veche de un an chiar si la Polul Nord, ceea ce creste posibilitatea ca Polul Nord sa ramana fara gheata anul acesta”, explica Serreze.

In fiecare an, jumatate din gheata de un an se topeste vara ce urmeaza, incalzirea globala subtiind din ce in ce mai mult suprafata inghetata a Oceanului Arctic de la Polul Nord. In septembrie anul trecut insa, stratul de gheata arctica atingea un nivel-record de micsorare, deschizand pasajul de nord-vest intre Groenlanda si Alaska.

Gheata s-a extins in timpul iernii trecute, iar in martie anul acesta a acoperit o regiune mai extinsa decat in aceeasi luna a anului trecut. Desi aceasta a fost considerata o veste buna si chiar daca iarna aduce depuneri noi de gheata, mult mai multa apa solida se topeste vara, intr-un ciclu ce se repeta de trei decenii, se arata pe stiintaazi.ro.