Internetul a simplificat viata in multe privinte. A portughezilor insa si mai mult. Tara a devenit o pioniera a divorturilor pe internet, fara birocratie si fara timp pierdut, intre 4 si 20 de minute.

Acum, durerosul, costisitorul si birocraticul demers al divortului se poate face de acasa, cu un simplu click pe computer si la un pret mic. Asa-numitul divort "na hora" (pe loc) este o initiativa privata, absolut legala, ce nu a picat bine Bisericii catolice, care a considerat-o "o incitare la destramarea familiei", dar foarte bine primita de cetateni, noteaza ziarul La Verdad, consultat de Rompres.

Intr-o singura luna, pagina web a fost vizitata de 100.000 de utilizatori si au fost depuse 6.856 de cereri. Desi pare usor, solicitarile trebuie sa intruneasca o serie de conditii. Potrivit lui LourenIo, autorul ideii, scopul este de "a agiliza procedurile si de a face procesul mai putin dureros, insa fara o devirtualizare a sa, motiv pentru care trebuie intrunite unele conditii prevazute de lege". Prima si cea mai importanta, este ca divortul sa fie reciproc consimtit si ca perechea sa nu aiba copii sau bunuri in comun. A doua conditie este ca ambii soti sa aiba asa-numita "cartao do cidadao", sau cartea de identitate in format digital, ceea ce nu se intampla in intreaga tara. De abia din iulie toti portughezii vor putea beneficia de asa ceva.

De aici incolo demersul se simplifica. Tot in format digital trebuie sa fie si certificatele de nastere si de casatorie, ceea ce va fi curand posibil deoarece in Portugalia se vor generaliza "actele electronice" pentru toate serviciile publice, inclusiv cele juridice. Apoi, este suficient sa se acceseze www.divorcionahora.com, sa se completeze formularul cu datele personale, sa se ataseze actele si sa fie trimise la registru; odata restituite, va trebui alaturata semnatura digitala si, iata, in mai putin de 20 de minute divortul este gata, gratis.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.