Lui Steven Howarth, un adolescent de 18 ani din Marea Britanie, i s-a ameliorat vederea in urma unui tratament experimental.

O singura injectie in retina, dar in urma unei operatii complicate si foarte periculoase. O terapie genetica revolutionara ar putea pune capat problemelor de vedere. Ea a fost dezvoltata simultan, dar independent, de doua echipe de cercetatori, din Marea Britanie si din Statele Unite.

Primul beneficiar al terapiei britanice a fost Steven Howarth, de 18 ani, din Bolton, care sufera de o boala rara. Maladia ii slabeste progresiv vederea, in afara de faptul ca nu poate distinge absolut nimic pe intuneric. Alaturi de alti doi pacienti, de 17 si 23 de ani, el a fost tratat de oamenii de stiinta de la University College London in colaborare cu Moorfields Eye Hospital.

Oftalmologii au introdus in retina versiuni normale ale genei RPE65, a carei mutatie provoaca aparitia bolii. Dintre cei trei expusi terapiei, doar Steven a inregistrat progrese. Starea celorlalti doi nu a cunoscut nici o ameliorare, dar nici efecte secundare. Rezultatele cercetarii vor fi publicate in “New England Journal of Medicine”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.