Insulele Palm au fost create cu scopul de a mari suprafata plajelor din Dubai destinate turistilor, care devenisera neincapatoare in ultimii ani. Tot din acest motiv, forma arhipelagului este de palmier astfel, toti vizitatorii, din oricare parte a insulelor, vor avea cu siguranta acces rapid la superbele plaje ale Golfului, in acest context, forma de palmier devenind mult mai practica decat cea clasica, circulara.

Cea mai mare dintre aceste trei insule este Palm Deira, care nu facea parte din proiectul initial, constructia sa anuntandu-se abia in octombrie 2004. Proiectul va fi incredintat olandezului Van Oord, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti din lume, recunoscut pentru realizarile sale in domeniul maritim. Palm Deira va avea o suprafata de peste 80 de kilometri patrati, mai mare chiar decat cea a Parisului.Ultimul anunt cu privire la Palm Deira a fost lansat chiar luna aceasta, cand oficialii au raportat faptul ca pana la aceasta data a fost construit un sfert din Palm Deira, numarul de metri cubi de nisip folositi ajungand la aproximativ 300 de milioane.

Palm Deira, orasul cu peste un milion de locuitori si sute de mii de resedinte, va pune la dispozitia vizitatorilor numeroase facilitati: de la muzee, biblioteci, scoli, centre de sanatate, biserici si pana la cele mai luxoase hoteluri, centre comerciale si plaje private.Astfel, Palm Deira va mari capacitatea turistica a Dubai-ului oferind acelasi tip de agrement exclusivist, destinat celor mai bogati oameni din lume. De asemenea, diferitele zone ale orasului vor purta numele unor tari din Orientul Mijlociu, Europa si Asia.