Rezultatele cercetarii au fost publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences. Aplicatiile acestei descoperiri sunt si mai interesante. Diagnosticand pauzele pe care le ia creierul, expertii pot prezice si greselile pe care acesta le va face. Descoperirea este semnificativa si aduce completari importante unui alt studiu recent despre "liberul arbitru".

"Exista aceasta situatie, probabil intrinseca, in care creierul spune ca are nevoie de o pauza, iar tu nu poti sa faci nimic pentru a impiedica acest lucru", a explicat Tom Eichele, autorul principal al studiului. Cand acest lucru se produce, sangele se aduna in zona cea mai activa din creierul aflat "in pauza".

Cercetatorii vad in aceastã descoperire un mijloc viitor de a imbunatati concentrarea si atentia, sistem care s-ar putea dovedi in viitor deosebit de util de pilda pentru soferi sau pentru controlorii de trafic aerian. "Putem, probabil, sa elaboram un aparat care ar putea fi plasat pe capetele celor care trebuie sa ia acest tip de decizii", a adaugat cercetatorul.

El a anuntat ca un prototip de electroencefalograma portabila este deja in faza de dezvoltare. Aparatul ar putea aparea pe piata in 10-15 ani, insa, dupa cum avertizeaza Eichele, el nu va fi deosebit de eficient atunci cand va fi vorba de decizii complexe. "Putem masura semnalul si informa utilizatorul despre momentul in care creierul intra in repaus, atunci cand deciziile sale nu sunt dintre cele mai bune", a precizat Eichele..