Ce este in mintea unui investitor atunci cind se arunca intr-o afacere extrem de riscanta? Sexul, raspund specialistii in psihologie si economie.

Studii americane recente demonstreaza ca fotografiile erotice activeaza aceeasi regiune din creier pe care se proiecteaza si deciziile legate de investitiile banesti, informeaza Associated Press (AP). „Cu cit mai intensa este activarea in aceasta arie cerebrala, cu atit sintem mai predispusi sa luam hotariri financiare riscante“, atrage atentia Camelia Kuhnen, profesor de economie la Northwestern University.

Kuhnen a condus un experiment in care cincisprezece barbati heterosexuali au fost pusi sa hotarasca daca investesc sau nu in afaceri cu sanse de succes de 50%.

Cu citeva secunde inainte de a li se cere sa ia decizia financiara, erau expusi, alternativ, unor stimuli emotionali pozitivi (fotografii erotice infatisind cupluri), negativi (imaginea unui sarpe) sau neutri (poze cu un capsator).

Fiecare subiect a luat cel putin 50 de decizii, timp in care activitatea sa neuronala a fost „scanata“ cu ajutorul tehnologiei bazate pe rezonanta magnetica. Datele au aratat ca, in momentul in care barbatii vedeau imagini erotice, ei erau mult mai predispusi la investitii riscante. O data cu decizia lor, se activa aria nucleului accumbens din mezencefal, regiune raspunzatoare pentru placere si recompensa.

Cel de-al doilea coordonator al studiului, psihologul Brian Knutson de la Stanford University, spune ca apetitul pentru risc nu se asociaza neaparat cu sexul, ce poate fi inlocuit la fel de bine de o ciocolata sau de perspectiva unui cistig la loto. Totul e sa existe o emotie pozitiva puternica, in stare sa motiveze decizia financiara. Pe de alta parte, se pare ca legatura dintre sex si dorinta nesabuita de a cistiga bani e adinc sadita in mintile noastre, dupa cum observa Kevin McCabe, profesor de economie si neurostiinte la George Mason University.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.