Alex Koehne (15 ani) a iubit viata si a fost gata mereu sa-i ajute pe cei din jur, asa ca atunci cand parintii sai au primit vestea trista ca Alex este pe moarte din cauza unei presupuse meningite virale, cei doi nu au ezitat sa accepte ca organele acestuia sa fie donate pentru transplant.”Imediat am fost de acord sa donam aceste organe.

Am crezut ca este o idee extraordinara sa ajutam la salvarea unor vieti stiind ca Alex si-ar fi dorit acest lucru'', a declarat tatal sau, Jim Koehne. Un an mai tarziu, visul ca o scanteie din Alex supravietuieste prin persoanele care au primit aceste organe s-a transformat intr-un cosmar. Medicii au aflat ca Alex nu a murit din cauza unei infectii bacteriene ci a unei forme extrem de rare de cancer al sangelui care nu a fost depistat decat dupa autopsie. Aceasta forma de cancer s-a transmis prin organele afectate si la cei patru pacienti care au suferit operatii de transplant.

Cu groaza, parintii lui Alex au aflat ca doi dintre acesti pacienti au murit deja, iar ceilalti doi urmeaza un tratament chemoterapeutic dupa ce le-a fost indepartat rinichii primiti de la Alex. Acest caz a dus la reevaluarea procedurilor medicale in cazuri de transplant la doua spitale, desi ancheta declansata de Departamentul american pentru Sanatate nu a putut identifica nici un vinovat in acest caz. Expertii sustin ca riscul de a te imbolnavi de cancer in urma unui transplant de organe este extrem de mic. In urma unui studiu desfasurat la nivel national in Statele Unite ale Americii, doar 64 de cazuri de imbolnavire de cancer au fost depistate din peste 230.000 de operatii reusite de transplant.