Vitamina B imbunatateste calitatea spermei si reduce posibilitatea de avort spontan sau de eventuale probleme fizice si psihice ale copilului, sustin cercetatorii americani. Folatii, care contin vitamina B solubila in apa, se gasesc in fructe si legume, iar acidul folic este forma sintetica a acestei vitamine.

Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca barbatii care consuma o cantitate semnificativa de folati au sanse mai mici de a produce spermatozoizi anormali, adica acei spermatozoizi care contin un numar de cromozomi in plus sau in minus. Aceasta anormalitate cromozomica poarta numele de aneuploidie si este responsabila de un sfert din cazurile de avort spontan, dar si de importante probleme fizice si psihice asupra copilului.

Dieta este la fel de importanta si in cazul tatalui

“Am gasit o legatura semnificativa intre consumul de vitamina B si reducerea aneuploidiei”, a explicat Brenda Eskenazi, profesoara de Sanatatea Mamei si Fatului la Universitatea din California si coordonatoarea studiului. Cantitatea zilnica de folati recomandata este de 400 de mg la barbatii peste 19 ani. Aceasta cantitate se poate obtine sub forma de suplimente nutritive care contin acid folic, prin consumul de cereale care contin acest acid sau prin consumul de fructe si legume. O portie de spanac crud, de exemplu, contine 100 de mg de folati. Daca se confirma beneficiul consumului de vitamina B, expertii ar putea recomanda barbatilor care decid sa aiba un copil sa consume mai multe alimente ce contin aceasta vitamina cu trei luni inainte de concepere, pentru a reduce riscul de avort spontan si de anomalii cromozomiale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.