Specialistii cred ca va dura doua decenii pina ca pasagerii sa fie purtati prin aer cu ajutorul hidrogenului.
Aparatul de zbor ecologic dezvoltat de colosul Boeing, care emana in atmosfera doar caldura si apa, a facut trei zboruri scurte pe aerodromul Ocana, la sud de Madrid, informeaza BBC.

John Tracy, chief technology officer la Boeing, a catalogat reusita drept un „succes tehnologic istoric“ si „plin de sperante pentru un viitor mai verde“, care se datoreaza echipei de ingineri de la Boeing Research&Technology Europe si unor parteneri din Austria, Franta, Germania, Spania, Marea Britanie si SUA.

Zborurile de testare a avionului cu doua locuri s-au desfasurat in februarie si in martie, acesta fiind modificat in asa fel incit sa inglobeze o baterie hibrida si un sistem bazat pe celule de combustibil, dezvoltat de firma britanica Intelligent Energy.

Celulele de combustibil sint dispozitive electrochimice care genereaza electricitate si caldura prin imbinarea oxigenului cu hidrogenul si au fost folosite pentru a alimenta motorul electric cuplat la un propulsor. Pilotul avionului experimental a urcat pina la o altitudine de 1.000 de metri deasupra nivelului marii, combinind puterea bateriilor cu cea asigurata de celulele de hidrogen. A deconectat apoi bateriile si a zburat in linie dreapta la o viteza de 100 de kilometri pe ora, timp de aproximativ 20 de minute, bizuindu-se doar pe energia celulelor.