O vioara Stradivarius cu o vechime de 300 de ani, despre care se spune ca are un sunet dulce si feminin, a fost vanduta pentru suma de 1,27 de milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's, la New York, informeaza Reuters.

Vioara a fost evaluata la o suma cuprinsa intre 1 si 1,5 milioane de dolari.

Cunoscuta drept "The Penny", vioara a fost fabricata in jurul anului 1700 si isi datoreaza numele fostei proprietare, pianista si violonista Barbara Penny. "The Penny" este considerata una dintre cele mai feminine instrumente marca Stradivarius.

Instrumentele Stradivarius sunt laudate in toata lumea pentru sunetul lor, cu tonuri bogate, fiind considerate usor de manuit pentru ca raspund foarte bine la atingerea muzicienilor.

Antonio Stradivari a locuit la Cremona, Italia, unde a fabricat viori, dar si harpe, violoncele, chitare. A murit in 1737, iar pe parcursul vietii a reusit sa creeze aproximativ 1.100 de instrumente, din care s-au mai pastrat 650.

Nu toate viorile care se numesc "Stradivarius" au fost create de Stradivari, mii de instrumente fiind botezate cu acest nume pentru ca au fost fabricate in semn de omagiu pentru arta acestuia.

Recordul "cel mai scump instrument muzical" este detinut de o vioara Stradivarius, "The Hammer", care fost adjudecata, in mai 2006, pentru suma de 3,54 de milioane de dolari, in cadrul unei licitatii care a avut loc tot la casa Christie's din New York.

Specialistii spun ca "The Penny" are "un sunet ca un clopotel, mai dulce" decat "The Hammer", care este mai masculin.

Penny a detinut vioara Stradivarius din 1929 pana la moartea sa, anul trecut.
Ea a fost prima femeie acceptata in ansamblul de coarde al Orchestrei filarmonice regale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.