O planeta embrionara a fost detectata de astronomi intr-un "pantec" de praf si resturi format in jurul unei stele tinere, de mai putin de 100.000 de ani, informeaza "Telegraph".

"Protoplaneta", cea mai tanara planeta in formare observata vreodata de oamenii de stiinta, va deveni in timp un gigant de gaz, asemanator lui Jupiter.

Planeta "bebelus", denumita de cercetatori HL Tau b, a fost decoperita de o echipa britanica de cercetatori cu ajutorul observatiilor radio si a unor simulari efectuate pe calculator. Miercuri, Dr. Jane Greaves de la Universitatea St. Andrews urmeaza sa discute aceasta descoperire la Intalnirea Astronomica Nationala RAS de la Belfas.

Echipa de cercetatori a detectat protoplaneta in timp ce studia discul de gaz si de particule de praf din jurul stelei HL Tau, ea insasi "in varsta" de numai 100.000 de ani (spre deosebire de Soarele nostru, care are deja 4600 de milioane de ani).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.