Este vorba de embrioni hibrizi citoplasmici, in care celula umana este introdusa intr-un ovul animal, in speta de vaca, din care s-a extras tot materialul genetic.

Embrionii, care nu au supravietuit decat trei zile, au fost creati de profesorul Lyle Armstrong si colegii sai de la Universitatea din Newcastle, ca parte a unor cercetari de baza asupra clonarii si nu ca o incercare de a crea animale hibride, un lucru considerat nu numai ilegal, dar si lipsit de etica.

Evenimentul are si o conotatie politica, pentru ca a fost anuntat cu o luna inainte de dezbaterile parlamentare prevazute pentru deciderea viitorului unor astfel de cercetari stiintifice, catalogate drept "monstruoase" de Biserica catolica. In noiembrie 2006, doua echipe de cercetatori britanici au depus cereri pentru crearea unor embrioni 99,9% umani de la care sa poata preleva celule susa care sa fie utilizate in tratarea unor boli grave precum Parkinson, Alzheimer, fibroza chistica sau maladia Huntington.

Ovule de vaca, iepure, oaie, capra sau porc

Procedura implica inserarea de ADN uman in ovule de vaca, iepure, porc, oaie sau capra, din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii creati in urma acestui proces sunt aproape in totalitate "umani", ADN-ul animal fiind in afara nucleului celulei.

Embrionii hibrizi vor fi utilizati pentru producerea de celule susa embrionice care au un mare potential in tratarea bolilor. In prezent, celulele susa embrionice pot fi obtinute din embrioni in stadiu incipient nedoriti, ramasi de la tratamentele de fertilizare in vitro. Utilizarea ovulelor de vaca le da cercetatorilor posibilitatea de a obtine o cantitate mai mare de celule susa.

Embrionii hibrizi nu trebuie sa se dezvolte mai mult de 14 zile si nu trebuie implantati intr-o mama surogat, potrivit legislatiei britanice in vigoare.

Cercetarile au fost aprobate de organismul britanic ce se ocupa de reglementarea tratamentelor de fertilitate si a studiilor asupra embrionilor (Human Fertilisation and Embryology Authority).

Cercetatorii spun ca aceste experimente au ca scop, deocamdata, studierea modului in care functioneaza acesti embrioni si nu obtinerea de celule susa.

Nu este pentru prima data cand sunt creati embrioni hibrizi. Pionierul in domeniu este medicul Hui Zhen Sheng de la Universitatea din Shanghai, China, care a reusit sa fuzioneze celule umane prelevate din pielea unor donatori, cu ovule de iepure. Embrionii rezultati au fost utilizati pentru crearea a sase linii de celule susa, care se pot transforma in orice tip de celule si tesuturi din organism.

Cercetarile asupra embrionilor hibrizi constituie inca subiectul unor controverse. Anumite organizatii considera ca legea care permite astfel de cercetari este lipsita de etica si spun ca asemenea experimente ar estompa linia de demarcatie intre animale si oameni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.