Doi cercetatori controversati incearca sa amine in instanta inaugurarea acceleratorului Large Hadron, de teama ca ciocnirile de particule vor crea o gaura neagra care va devora Pamintul.

Fizicianul Walter Wagner si Luis Sancho, un „om de stiinta“ misterios, se tem ca punerea in functiune a celui mai avansat accelerator de particule, planificata pentru mijlocul lunii iulie, ar putea cauza sfirsitul planetei. Ei au intentat un proces, in acest sens, la o instanta judecatoreasca din Hawaii, impotriva Laboratorului European pentru Fizica Particulelor (CERN). Judecatoria din Hawaii nu are insa nici o putere asupra unei organizatii interguvernamentale europene, noteaza „New York Times“.

Dispozitivul gigant de linga Geneva, Large Hadron Collider (LHC), a carui constructie a durat 14 ani si a costat 8 miliarde de dolari, va realiza ciocniri intre protoni, la energii extrem de inalte, pentru a recrea conditiile pe care le-a avut universul la o trilionime de secunda dupa explozia initiala, Big Bang.

Walter Wagner si Luis Sancho subliniaza posibilitatea ca acceleratorul sa genereze o gaura neagra minuscula, care va inghiti Pamintul, sau unele particule numite „strangelets“, care vor transforma Terra intr-un bulgare de materie moarta.

Cei doi urmaresc aminarea inaugurarii acceleratorului pina cind vor fi realizate un raport de siguranta si o evaluare a impactului asupra mediului. Pentru asta au chemat in instanta atit Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN), sub tutela caruia se desfasoara proiectul, cit si colaboratorii americani ai lui, Departamentul de Energie, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Fermilab, un laborator de fizica particulelor de linga Chicago.

Prima audiere in cadrul procesului a fost programata pentru 16 iunie, a declarat un purtator de cuvint al Departamentului american de Justitie. Jurnalistii de la „New York Times“ se intreaba insa de ce s-ar prezenta CERN, o organizatie europeana cu sediul in Suedia, intr-o sala de judecata din Hawaii. Pus in fata acestei intrebari, Wagner a declarat ca CERN ar trebui sa se supuna in mod voluntar jurisdictiei instantei americane, subliniind ca el si Luis Sancho au preferat sa declanseze procesul in Hawaii, si nu in Elvetia, din motive financiare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.