Cercetatorii au reusit, dupa 150 de ani de incercari esuate, sa descifreze o tablita de argila cu scriere cuneiforma, ce descrie prabusirea unui asteroid suspectat ca ar fi stat la originea distrugerii legendarelor orase biblice Sodoma si Gomora, informeaza .

Descoperita de Henry Layard in ruinele librariei palatului regal din Ninive, la mijlocul secolului 19, tablita este o copie din anul 700 i.H. a notitelor facute de un astronom sumerian. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca asteroidul la care face referire tablita din vechime a cazut pe Pamant in data de 29 iunie 3123 i.H.

Tablita de argila, cu un diametru de 6 centimetri, descrie cum "o sfera alba de piatra se apropie" si traverseaza apoi in viteza cerul. Aproximativ jumatate dintre simbolurile inscrise pe tablita de astronomul sumerian au supravietuit, iar jumatate dintre acestea se refera la asteroid si la pozitia constelatiilor. In ultimii 150 de ani, cercetatorii au facut peste cinci incercari esuate de a traduce tablita.

Potrivit lui Mark Hempsell, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Bristol care a reusit in sfarsit sa traduca observatiile facute de astronomul din vechime, marimea si ruta asteroidului demonstreaza ca acesta s-ar fi prabusit in final in Alpii austreci, la Kofels. Totusi, de la intrarea sa in atmosfera si pana la momentul impactului, acesta a lasat in urma sa un adevarat "culoar" al distrugerii, provocat de temperaturile de pana la 400 de grade Celsius degajate si de resturile fierbinti desprinse de asteroid. In cele din urma, considera oamenii de stiinta, a fost afectat un teritoriu de aproximativ 1 milion de de kilometri patrati, iar impactul in sine a echivalat cu explozia a peste 1.000 de tone de TNT.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.