O inregistrare a unui cintec folk francez, realizata in 1860, a devenit cel mai vechi suport audio al vocii umane. Pina in prezent, cuvintele unui cintec pentru copii, pronuntate de Thomas Edison in 1877 si capturate pe o foita de staniol, erau considerate a fi prima inregistrare audio. Descoperirea ii apartine lui David Giovannoni, un istoric audio american, care a dat peste ea la Paris. Inregistrarea dureaza doar zece secunde, timp in care o voce feminina necunoscuta intoneaza un pasaj al melodiei “Sub clar de luna”, informeaza BBC Online.

Persoana din spatele capturii, inventatorul francez Edouard-Leon Scott de Martinville, s-a folosit in demersul sau de un fonoautograf.

Dispozitivul era format dintr-un corn in forma de butoias conectat la un ac, ce scrijelea undele sonore pe foi de hirtie innegrite de fumul unei lampi cu ulei. Potrivit “The New York Times”, deoarece conceptul de redare audio nu era la indemina oamenilor, inregistrarea nu a fost destinata ascultarii, ci s-a vrut a fi o consemnare grafica a vocii umane, care sa poata fi descifrata mai tirziu.