Profesorul Henk Aarts de la Universitatea Utrecht din Olanda a utilizat mesajele subliminale pentru a studia limitele umane si a afla, de exemplu, care sunt adevaratele abilitati ale unui atlet. In curand, insa, el si echipa sa au constatat ca metoda are si alte implicatii: mesajele subliminale pot determina o persoana sa faca mai multe lucruri decat ar dori din proprie vointa.

Metoda profesorului Hank Aarts consta din proiectarea pe un ecran a unor cadre scurte de cateva fractiuni de secunda, care contin cuvinte menite sa motiveze privitorul.

"Sunt interesat in ceea ce poate face mintea pentru noi, fara ca noi sa stim asta", a explicat el. In decursul experimentelor, cercetatorul a descoperit insa ca, prin aceasta metoda, oamenii pot fi determinati sa faca mai mult decat si-ar dori. Totusi, a aratat el, chiar daca unii sefi ar fi tentati sa aplice aceasta procedura pe angajatii lor, ceea ce, a subliniat el, ar fi lipsit de etica, efectul pe care l-ar obtine ar fi subtil si de scurta durata, nedepasind cateva minute.