Miscari sincronizate cu cele ale inimii, „zone interzise“ spre care refuza sa-si indrepte bisturiul si harti virtuale de adincime ale tesuturilor sint citeva dintre noile dotari ale lui Da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical.
Cel mai performant robot folosit in chirurgie, Da Vinci, a mai primit citeva imbunatatiri pentru ca operatiile sa devina mai precise si astfel pacientii sa se insanatoseasca mai grabnic. Chirurgii vor putea controla robotul nu doar cu ajutorul miinilor, ca pina acum, ci si cu privirea. In plus, robotul va lua si el decizii pentru evitarea aparitiei accidentelor in cazul operatiilor delicate, precum cele pe inima si cele in care sint extirpate tumori, informeaza „The Guardian“.

Cercetatorii au adaugat un dispozitiv care inregistreaza miscarile oculare ale chirurgilor care-l manevreaza de la un panou de comanda. Stabilind cu precizie directia in care fiecare ochi priveste, un software construieste o harta tridimensionala a tesutului de care se ocupa doctorul, harta care poate stabiliza o imagine in miscare, precum o inima care bate, pentru a face operatiile mai usoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.