19 barbati din nordul Filipinelor s-au lasat crucificati in Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui Catolic, o forma extrema de pocainta, prin care acestia au vrut sa isi arate dragostea fata de Dumnezeu.

Mii de oameni, localnici si turisti, s-au strins in citeva localitati cu traditie in acest sens, pentru a asista la reconstituirea ultimelor ore din viata lui Iisus Hristos. O practica des intilnita este aceea a flagelarii, in care penitentii se biciuiesc pentru a-si demonstra credinta si a obtine purificarea prin suferinta.

AFP a stat de vorba cu unul dintre participantii la acest ritual: „Este foarte dureros, o experienta dificila. Dar am sa continui sa fac acest lucru. Acesta este sacrificiul meu pentru Dumnezeu”.

Jurnalistii relateaza scene din timpul acestor momente infioratoare. 19 barbati au avut palmele si picioarele batute in cuie de 19 centimtri. Cei care aleg sa se crucifice in Vinerea Mare o fac de obicei pentru a-l indupleca pe Dumnezeu sa ii vindece, pe ei sau pe un membru al familiei lor, de o boala grava.

Atit Biserica Catolica, cit si autoritatile din Filipine se opun acestor practici religioase extreme, dar in acelasi timp nu este de neglijat numarul mare de turisti veniti special pentru a se convinge cu ochii lor de puterea credintei catolicilor filipinezi.

"Biserica nu recomanda aceste ritualuri, pentru ca biserica se impotriveste auto-flagelarii”, a declarat Norman Vitug, un preot local. „Dar nu putem sa judecam pe cineva pentru credinta sa. Acersta este modul in care acesti oameni isi exprima credinta. Nu putem sa stim ce experiente au in acele momente, de aceea putem sa ii si respectam pentru sacrificiul pe care il fac”, a adaugat preotul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.