In urma unor modificari genetice, gainile vor produce oua care contin gene umane, acestea urmind sa fie folosite ca medicamente impotriva cancerului.

Una dintre cele mai promitatoare ramuri ale medicinei este industria „fermaceutica“ (pharming industry), care urmareste sa foloseasca animalele de ferma pentru crearea produselor farmaceutice. Noua directie in industria medicamentelor a facut recent un pas important inainte, cind cercetatorii scotieni de la Institutul Roslin, de linga Edinburgh, au reusit sa insereze anumite gene umane in ouale de gaina, gene care produc un special tip de proteine, bogate in substante care pot lupta cu cancerul, precum si cu alte boli. Au obtinut astfel un anticorp impotriva cancerului, informeaza „The Telegraph“.

Fiecare ou contine o cantitate suficienta de substante medicinale pentru a trata citiva pacienti pe durata unui an intreg, au precizat oamenii de stiinta, care au subliniat ca beneficiile oamenilor nu creeaza neplaceri gainilor.
Publicitate

Din moment ce proteinele umane se gasesc doar in ouale lor, pasarile nu au de suferit in nici un fel.

Noua descoperire promite sa reduca substantial costul tratamentelor. Metodele utilizate in prezent pentru fabricarea de medicamente proteice, precum anticorpii monoclonali (anticorpi produsi in laborator, cu scopul de a se impotrivi substantelor straine care patrund in organism) folositi in lupta cu cancerul si cu artrita, sint costisitoare si implica intervale lungi de timp. Industria „fermaceutica“ are potentialul de a dinamiza si de a ieftini lucrurile, o data cu succesul important inregistrat de echipa de scotieni. Cofrajele de oua si bidoanele cu lapte ar putea inlocui, in curind, rafturile de tablete si flacoane.

Fiecare gaina modificata genetic aduce 300 de oua pe an, iar calculele au aratat ca trecerea la productia pe scara larga a medicamentelor inovatoare va face ca tratamentele anticancer, care se ridica, in prezent, la aproape 15.000 de euro, sa coste o fractiune din aceasta suma. Pentru a obtine un randament maxim, cercetatorii scotieni au ales sa foloseasca, in experimentul lor, rasa Isa Brown, una dintre cele mai prolifice rase de gaini in ceea ce priveste ouatul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.