Portretul care il reprezinta pe imparat in costumul sau purpuriu nu este semnat si a fost atribuit pana in prezent unui pictor german de la curtea lui Jérôme Bonaparte, fratele lui Napoleon si rege al Westphaliei intre 1807-1813. Insa prin compararea descrierii portretului lui Napoleon, realizat de David cu ocazia Salonului de la Paris din 1808 cu opera descoperita in muzeul german, s-a ajuns la concluzia ca este vorba despre acelasi portret.

Lucrarea lui David este neterminata, pentru ca pictorului nu i-a fost permis sa alature figurii imparatului sceptrul si globul terestru cu o cruce in varf, pentru a reprezenta puterea imperiala, iar imaginile acestor obiecte au ramas in tablou la stadiu de schite. Portretul de 117x88 era "fara indoiala un tablou pregatitor pentru un portret al lui Napoleon de cea mai mare amploare, destinat regelui Jérôme", a desclarat Thorsten Smidt, reprezentant al muzeului.

Muzeul din Kassel, oras in care regele Jérôme Bonaparte isi stabilise curtea, va organiza o expozitie in cinstea acestuia, iar portretul lui Napoleon va constitui piesa de rezistenta.