Un preot si profesor de matematica polonez a castigat miercuri Premiul Templeton, cea mai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza "Times".

Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu, cat introduce indoielii asupra existentei materiale a lumii. Din juriul de anul acesta a facut parte, pentru prima data, si o personalitate din Romania, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. Premiul Templeton se ridica in acest an la 1,6 milioane de dolari.

Lucrarea profesorului Heller se concentreaza pe cautarea unei teorii fundamentale a creatiei. In cercetarea sa sunt incluse elemente de fizica cuantica, cosmologie si matematica pura, intre care si propria versiune a ecuatiei Heisenberg.

Desi teoriile sale nu dovedesc existenta lui Dumnezeu, ele ar putea oferi dovezi circumstantiale ca El exista. Atat timp cat Universul a avut un inceput, sustine Heller, putem presupune ca a avut un creator. Insa daca Universul este cu adevarat autonom, neavand limita, el nu ar putea avea nici un inceput sau sfarsit: el pur si simplu ar fi. Unde ar fi, atunci, loc pentru un creator? Profesorul Heller pledeaza impotriva conceptului Newtonian al creatiei, respectiv impotriva ideii unui spatiu si timp absolut si a unui Dumnezeu care creaza energie si materie in anumite momente. El sugereaza ca teologii moderni sa se intoarca la doctrina traditionala potrivit careia creatia Universului a fost un act care s-a produs in afara timpului si spatiului.