Jafurile si atacurile pe marile si oceanele planetei nu fac parte din istoria secolului XVIII-lea si nici din literatura sau filmele Hollywood-ului - este un fenomen care da batai de cap autoritatilor prezentului.
90% din comertul mondial se desfasoara inca pe cai maritime, astfel incat nu este surprinzator ca piratii mai ataca vapoarele cu marfa si ca reprezinta inca un pericol destul de mare pentru firmele comerciale.

Specialistii estimeaza ca piratii secolului XXI cauzeaza pagube anual de zeci de milioane de dolari.
Numai in 2003 au avut loc peste 445 de atacuri in toata lumea, si de atunci, evenimentele de acest gen sunt departe de a se incheia. In 2006, s-au constatat 239 de atacuri ale piratilor, iar anul trecut, jefuitorii marilor au lovit de peste 250 de ori.

Cu toate acestea, Rupert Herbert-Burns, un expert al securitatii maritime al Lloyd's Intelligence Unit, a declarat ca, desi atacurile piratilor au scazut comparativ cu inceputul anilor '90, fenomenul este inca ingrijorator: "atacurile au crescut cu 14% comparativ cu sfarsitul anului trecut, in special din cauza incidentelor din nord-estul Africii, mai ales in apele Somaliei sau in imediata vecinatate a apelor Somaliei" a declarat acesta.