Un procesor care nu se poate vedea cu ochiul liber, dar superior celor mai puternice calculatoare din prezent va furniza gindirea pentru masinariile in miniatura ce vor repara, din interior, corpurile umane.

Cele mai recente inovatii in medicina sint nanobotii: sisteme foarte mici, infiltrate in singe, care repara problemele in interiorul corpului. Realizarea lor a fost aminata pina acum din cauza greutatii de a le gasi un centru de comanda. Asa ca oamenii de stiinta au dezvoltat special pentru nanoboti un „creier“ molecular, mult mai rapid decit cipurile traditionale. Secretul performantei sale este ca imita structura retelelor neurale din creierul uman, cel mai puternic computer. Dispozitivul poate efectua 16 operatii de calcul in acelasi timp si ar putea sta la baza unei noi generatii de calculatoare, informeaza BBC Online.

Inventia le apartine cercetatorilor japonezi, care intentioneaza sa trateze medicina de abordarile clasice din prezent. „In viitor, extirparea tumorilor si repararea tesuturilor cerebrale afectate nu vor necesita operatii. Doctorii vor injecta, in corpul unui pacient, o serie de masinarii moleculare, controlate de dispozitivul pe care l-am creat, care vor calatori prin singe pina la problema existenta si o vor rezolva, fara sa faca sa curga nici macar un strop de singe. Astfel de masinarii au fost dezvoltate deja, insa, pina acum, nu exista nici un instrument care sa le controleze“, il citeaza „The Telegraph“ pe unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiect, dr. Anirban Bandyopadhyay, de la Institutul National de Stiinta Materialelor din Tsukuba.

Pentru a testa noul dispozitiv, cercetatorii i-au conectat opt astfel de masinarii, creind o „nanofabrica“, asa cum au intitulat ei structura rezultata. Printre cele opt s-a numarat si „cel mai mic lift din lume“, o platforma moleculara care poate fi ridicata sau coborita dupa bunul plac. „Liftul“ are o grosime de doar 2,5 nanometri si raza de miscare de doar un nanometru. Toate cele opt masinarii au raspuns simultan la comenzile date.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.