Un cuplu britanic de surzi vor ca si copilul pe care il asteapta sa fie la fel.

Tomato si Paula Lichy au deja un alt copil care s-a nascut surd, ca ei, iar acum vor avea un al doilea copil, dar, cum Paula are deja 40 de ani, este posibil sa apeleze la fertilizarea in vitro. De aceea, vor sa profite de aceasta posibilitate pentru a cere medicilor ceva ce multora li se poate parea cel putin bizar: sa obtina prin metode genetice ca si acest copil sa se nasca surd.

Cei doi soti si copilul lor nu considera surzenia un handicap, ci o calitate care le permite sa faca parte dintr-o comunitate diferita, cu propriul limbaj si propria cultura. “Am sarbatorit atunci cand am aflat ca Molly, fiica noastra, s-a nascut surda”, a explicat Tomato Lichy, care a adaugat ca a fi surd nu reprezinta un handicap sau nu inseamna sa fii incomplet din punct de vedere medical, ci doar ca faci parte dintr-o minoritate lingvistica.

“Suntem mandri, nu de aspectul medical al surzeniei, ci de limbajul pe care il utilizam in comunitatea in care traim”, a mai declarat barbatul.

Numai ca nici legea si nici macar intrega comunitate din care face parte nu sunt de partea sa. Proiectul delege cu privire la fertilizarea umana si embriologie, care a fost examinat primavara aceasta de Parlamentul britanic, obliga stoparea dezvoltarii embrionilor care au genele surzeniei. “Acest lucru este echivalentul unui mesaj clar si direct pe care il dau membrii Guvernului, care considera ca oamenii surzi nu merita sa se nasca”, a afirmat Steve Emery, un expert in limbajul semnelor, profesor la Universitatea Heriot-Watt.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.