Indieni din SUA, Canada si Mexic si-au invocat divinitatile pentru a vindeca Terra, imbolnavita de abuzurile facute de om de-a lungul secolelor, in cursul unei ceremonii la Palenque, oras maya din Chiapas, in estul Mexicului.
Cinci samani mayasi imbracati in lungi tunici albe au condus in fata piramidei Pakal, giuvaer al sitului arheologic din Palenque, ceremonia Rasaritului Soarelui, care marcheaza inceputul unui nou ciclu agricol. In timp ce soarele rasarea, in sunet de tobe si caracol (melc de mare utilizat ca trompeta), samanii s-au rugat pentru o recolta buna si apa din belsug, inclinandu-se catre cele patru puncte cardinale in fata unui schelet de sticla, care reprezinta un zeu mayas, inconjurat de recipiente in care ardea rasina de copal.

'Suntem foarte ingrijorati, pentru ca Terra-mama este bolnava si uneori boala este incurabila', a spus dupa ceremonie samanul Kuyum Garcia, care nu a putut niciodata sa asiste la un ritual religios la Palenque deoarece autoritatile mexicane interzic ceremoniile traditionale in situri pre-hispanice, destinate turismului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.