Executarea unui condamnat, impreuna cu tot procesul aferent, ii costa de trei ori mai mult pe contribuabilii americani decat tinerea in inchisoare pe viata a condamnatului, releva un studiu realizat in Maryland.

Studiul, finantat de o asociatie locala pentru apararea calitatii vietii, s-a bazat pe analiza dosarelor catorva sute de criminali condamnati intre 1978 si 1999 in statul Maryland, care a recurs foarte rar la pedeapsa capitala si de cativa ani examineaza abolirea ei.

In medie, cheltuielile cu judecarea si incarcerarea unui criminal condamnat la inchisoare pe viata se ridica la 1,1 milioane de dolari. Daca se cere condamnarea la moarte, se mai adauga 670.000 de dolari, intrucat procesul este mai lung si mai complex.

In plus, odata pronuntata pedeapsa cu moartea, mai urmeaza alte 1,2 milioane de dolari necesari pentru o serie cvasiinterminabila de apeluri, ceea ce creste costurile totale la 3 milioane de dolari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.