Primul pas al umanoizilor ucigasi a fost facut, spun expertii in robotica. Tot ei indeamna oamenii sa inteleaga mai bine ceea ce creeaza, pentru ca limita „incercarilor“ a fost trecuta.
Unii invata sa vorbeasca si sa ne inteleaga emotiile, altii sint perfectionati in a ucide pe cimpul de lupta. Vremea robotilor a inceput si ar fi timpul sa ne gindim mai serios la implicatiile lor, atentioneaza oamenii de stiinta din acest domeniu, pe acelasi ton ingrijorat cu care oficialii ONU cereau o lege pentru clone, anul trecut.

O noua cursa a armelor a luat deja startul, aceea a armelor-roboti spune, de exemplu, Noel Sharkey de la Universitatea Sheffield, citat de World Science, adaugind: primul pas al umanoizilor ucigasi a fost facut. SWORDS, un robot mic, miscat din telecomanda, insoteste, de vara trecuta, trupele americane in Irak, in mii de variante. Frati de-ai lui acompaniaza soldatii SUA si in Afganistan. De altfel, Departamentul de Aparare al Statelor Unite si-a planificat 4 miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, pentru ceea ce numesc reprezentantii lui „sisteme neomenesti“. In acelasi context, Pentagonul a cerut inca 3.000 de masini de noua generatie. O serie de natiuni concureaza SUA in aceasta privinta: Canada, Coreea de Sud, Africa de Sud, Singapore, Israel, China, Rusia, India. Tocmai de aceea Sharkey crede ca ar fi timpul sa se discute despre etica acestor sisteme, chiar daca in acest moment „sint niste masini proaste, cu o capacitate limitata de simt“. Expertul in tehnologie militara James Canton declara pentru revista Apararii Nationale din SUA ca robotii avanseaza rapid si ca in curind sistemele autonome le vor inlocui pe cele controlate de telecomanda. Prin urmare, mai prevede acesta, fortele armate vor avea mai multi roboti decit oameni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.