Dupa cazul lui Ivan Mishukov, copilul ingrijit de o haita de caini salbatici, un caz socant tulbura Rusia.

O descoperire a jurnalistilor rusi aduce in atentia opiniei publice un caz socant. Un baietel de numai sapte ani a fost condamnat de propria mama la o viata in captivitate. Ani intregi, copilul a trait intr-o colivie, alaturi de zburatoarele casei si a supravietuit cu graunte si apa. Nu stie sa vorbeasca, dar a invatat de la pasari sa ciripeasca. Ii sunt straine gesturile umane, iar cand isi da seama ca nu este inteles isi misca bratele, asa cum pasarile dau din aripi.

Cazul a socat lumea. Cand a ajuns la urechile autoritatilor din Volgograd, copilul a fost internat intr-un centru de protectie, iar mama a renuntat la drepturile legale asupra lui.

Baitelul-pasare aminteste de Ivan Mishukov, copilul crescut de o haita de caini salbatici, descoperit de politie dupa doi ani de cautari. Asemenea lui Ivan, baiatul-pasare sufera de ceea ce medicii numesc "Sindromul Mowgli", dupa numele personajului principal din romanul lui Rudyard Kipling.

Surprinzator este ca, numai in ultimele doua luni, nu mai putin de cinci astfel de cazuri au fost semnalate in lume. Astfel, in jungla cambodgiana a fost descoperita, recent, o femeie de 27 de ani, care umbla, dezbracata, prin salbaticie. La fel, un baiat de 10 ani de Africa a fost gasit in mijlocul unui trib de maimute. In Statele Unite doua fetite au fost crescute, la randul lor, de maimute.

Cutremurator este si cazul Oxanei Malaya din Ucraina, care a trait, timp de opt ani, in salbaticie, alaturi de caini, dupa ce parintii alcoolici, au uitat-o in padure. A invatat comportamentul cainilor, iar acum ii este dificil sa vorbeasca.

Specialistii estimeaza ca in lume exista 100 de copii care au avut aceeasi soarta ca a ucrainencei. Unii dintre ei pot fi recuperati. Altii raman toata viata in lumea celor care nu cuvanta.

Jurnalistii de la "Pravda" scriu ca mama baietelului din colivie si-a crescut copilul intocmai ca pe celelate zburatoare captive: l-a hranit si i-a dat apa. Nu l-a batut, nu l-a abuzat. Dar nici nu i-a vorbit sau nu l-a mangaiat, asa cum o mama se ingrijeste de copilul sau. In schimb, celelalte pasari l-au adoptat ca pe unul de-al lor. L-au invata limbajul pasaresc si l-au ajutat sa comunice cu ele prin ciripituri.

"Cand incerci sa vorbesti cu el, incepe sa ciripeasca si asta pentru ca nu cunoaste limbajul uman. Cand isi da seama ca nu este inteles, incepe sa dea din maini, asa cum pasarile ar da din aripi", povesteste, socata, una dintre asistentele sociale care ingrijesc de baiat.

De altfel, mama acestuia a semnat un act prin care renunta la drepturile legale asupra copilului sau, care a fost plasat intr-un orfelinat, unde primeste ingrijiri speciale din partea unei echipe de psihologi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.