Romanii nu mai pun mare pret pe virginitate. In toata tara nu se solicita mai mult de cateva sute de teste de virginitate pe an, iar marea majoritate a acestora vin din partea rromilor sau a organelor de cercetare, in cazul violurilor.

Testele de virginitate nu reprezinta decat 3,5 la suta din activitatea medicilor de la Institutul National de Medicina Legala (INML) “Mina Minovici”. “Ele sunt solicitate, in principal, in cazul fetelor care au lipsit de acasa pentru o perioada de timp inainte de casatorie in cazul rromilor si in acuzatiile de viol”, ne-a explicat dr. Gheorghe Alexandrescu, medic primar in cadrul INML. Solicitantii sunt deseori parintii, tutorii si directorii de institute de invatamant, internate sau spitale psihiatrice. “Inainte se mai faceau si la dispensa de varsta, adica la trecerea pragului de 15 ani, ca o certificare privind dezvoltarea somatica, psihica si sexuala. Acest certificat arata ca respectiva tanara putea intretine raporturi sexuale, putea sa duca o sarcina si sa ingrijeasca un copil”, a mai explicat dr. Gheorghe Alexandrescu.

Exista si cazuri de baieti care cer de la INML un certificat de vriginitate, prin care sa demonstreze ca au fost violati, ca nu au fost la “fete” sau pur si simplu din curiozitate. Urmele de viol la baieti se concretizeaza cel mai des prin ruperea frenului, o bucata subtire de carne care se afla pe partea inferioara a penisului si uneste corpul acestuia de glanda. Numai ca specialistii spun ca acesta se rupe foarte greu, deci sansele de a demonstra un eventual viol prin astfel de test sunt mici.

Medicii spun ca au intalnit si femei care solicita singure un test de virginitate. Cazuri cum ar fi cel al unei “doamne” la vreo 50 de ani care solicita un astfel de test pe motiv ca a fost calomniata nu le sunt straine medicilor legisti. Dar cele mai frecvente solicitari apar atunci cand prietenul, sotul sau chiar persoana in cauza are nedumeriri in aceasta privinta. “Este posibil ca acea doamna sau domnisoara sa fi avut un himen dilatabil si sa nu fi putut sa faca proba virginitatii sale”, explica dr. Gheorghe Alexandrescu. Expertul ne-a explicat ca aceste examinari nu stabilesc intotdeauna cu exactitate un rezultat clar, tocmai din cauza complexitatii himenului, care sta la baza stabilirii virginitatii.