Indigenii Siberiei au legaturi genetice puternice cu europenii si amerindienii. La rindul lor, beduinii au si obirsii europene, nu doar orientale, iar chinezii din sud difera la gene fata de cei nordici.

Oamenii moderni au plecat din Africa de Est, au cutreierat Asia Centrala si s-au imprastiat apoi care spre est, care spre vest, pentru a popula intreaga planeta. Ideea a fost fixata de trei studii publicate saptamina aceasta de Universitatea din Stanford, cea din Michigan si cea din Cornell, care au pus sub lupa mutatiile genetice pentru a stabili diversitatea umana. Rezultatele cercetarilor au adus lumii stiintifice noi explicatii si au imbogatit teorii anterioare cu detalii semnificative, informeaza publicatia “Washington Post”. Concluzia principala: “Sintem extrem de inruditi unii cu altii”.

Noile studii, spun oamenii de stiinta, aduc dovezi puternice in sprijinul ideii ca omenirea moderna s-a nascut in Africa. Ele au confirmat ipoteza anterioara cum ca africanii, ca si grup, sint mai diferiti in gene decit locuitorii altor continente, insa au mers mai departe, demonstrind ca diversitatea genetica a inceput sa scada pe masura ce stramosii s-au distantat de Addis Abeba, Etiopia, punctul de plecare al migratiei. “Fiecare grup a dus cu el doar un subset al variatiilor genetice de la populatia strabuna. Astfel ca exista o pierdere de diversitate genetica pe masura ce ne distantam de Africa”, spune Noah A. Rosenberg de la Universitatea din Michigan.

Cercetatorii americani au mai aratat ca grupurile etnice aparent “pursinge” au stramosi carora li se poate da de urma pe mai mult de un continent. De exemplu, beduinii din Peninsula Arabica, un grup cultural distinct, isi trag radacinile genetice nu numai din oameni ai Orientului Mijlociu, dar si din europeni si popoare nascute in ceea ce este acum Pakistanul modern. Pe de alta parte, poporul Yakut, din Siberia de Est, imparte din singe cu est-asiaticii, cu europenii si cu amerindienii, dar foarte putin cu locuitorii Asiei Centrale, mult mai apropiati de el geografic. Populatia Hazara din Afganistan si Pakistan si neamul Uygur din nord-vestul Chinei sint, la rindul lor, rude apropiate genetic, desi traiesc la mare departare unii de altii.

In jur de 90% din catalogul complet al diversitatii genetice umane exista in cadrul fiecarei populatii. “Sintem extrem de inruditi unii cu altii”, spune Richard M. Myers, genetician la Universitatea din Stanford, completat de Noah A. Rosenberg: “Majoritatea variatiilor genetice sint impartasite la nivel global. Doar o mica parte a variatiei genetice apartine exclusiv anumitor continente”. Totodata, indivizii pot avea cu oamenii pe care ii considera ca “sint ca ei” aproape acelasi numar de diferente care ii separa de straini din celalalt colt al lumii. Oamenii de stiinta au reusit sa detecteze, de exemplu, deosebiri genetice intre chinezii nordici si cei sudici, precum si nepotriviri subtile intre genomurile unor populatii europene. Totodata, au mai aratat cercetatorii, vinatorii-culegatori supravietuitori ai Africii - doua popoare de pigmei si poporul “San” din Africa de Sud - sint rude apropiate si difera destul de mult din punct de vedere genetic fata de toti ceilalti africani de culoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.