Descoperirea cauciucului "autocicatrizant" face din cizmarie si croitorie meserii pe cale de disparitie.

Meseriile de croitor sau cizmar sunt serios amenintate de cea mai recenta inventie a francezilor: materialul care se repara sigur si care poate fi folosit la confectionarea hainelor si a pantofilor. Inventia este cu atat mai eficienta cu cat, spun specialistii, materialul are capacitate multipla de regenerare.

Fie ca este vorba de cauciucul din talpa adidasilor preferati, fie ca e vorba de parti din componenta automobilelor, gauri dintr-un perete, garniturile de la chiuveta, toate se repara, ca prin minune, fara interventia vreunui mester cu onorariu gras. Sintetizat pe baza de acizi grasi de origine vegetala, materialul este compus din molecule minuscule ce se aduna in retele supramoleculare care, daca sunt rupte, se aduna la un loc singure si isi regasesc forma si elasticitatea initiale.

Potrivit unui studiu aparut in revista "Nature", descoperirea constituie un prim pas in realizarea unei intregi serii de astfel de produse "autocicatrizante".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.