Din aceasta cauza, renumele unor statiuni precum Ibiza, Girona sau Valencia este pus in pericol, deoarece, alungati de invazia "gelatinoaselor", turistii ar putea migra spre alte destinatii turistice. In ultimii trei ani, mii de oameni veniti in vacanta in Spania au ajuns la spital, dupa ce au fost atinsi de meduzele otravitoare. De teama ca meduzele ar putea sufoca orice forma de viata din Mediterana, cercetatorii spanioli au gasit solutia salvatoare: infiintarea unei flote speciale de pescuit meduze. Odata ajunse in plasa pescarilor, acestea vor fi tocate si transformate in ingrasamant pentru plantatiile agricole. Fenomenul nu este strain nici litoralului romanesc. Anul trecut, mii de meduze cu diametrul de peste un metru s-au raspandit in toate cele peste o suta de dane ale portului, in cautarea hranei.

Un articol din cotidianul britanic "The Independent" citeaza Institutul de Stiinte Marine din Barcelona si dezvaluie temerile specialistilor in privinta invaziei meduzelor: "Incepand din noiembrie 2007, am urmarit meduzele fara incetare. In mod surprinzator, am remarcat ca ele vin la mal si se inmultesc chiar si in timpul iernii", precizeaza Maria Gili, profesor cercetator la institutul citat. Acest comportament arata ca meduzele s-au adaptat apelor mai reci si, prin urmare, in primavara numarul lor va creste exponential.

Programul de supraveghere a meduzelor a fost lansat la cererea autoritatilor de mediu din Spania, care au devenit ingrijorate dupa ce, timp de trei veri la rand, acestea au invadat plajele, punand in pericol succesul afacerilor din turism. Multi oameni veniti in vacanta in Spania au ajuns la spital, dupa ce au fost atinsi de meduzele otravitoare. Cazurile, care se numara cu miile numai anul trecut, pun serios in pericol renumele unor stažiuni precum Ibiza, Girona sau Valencia.