Dupa mai bine de 15 ani de munca, doua companii private de cercetare in biologia moleculara au reusit sa produca prin inginerie genetica primii trandafiri de un albastru pur. Pentru inceput, vor fi disponibili in comert incepand cu 2009.

Exista in natura trandafiri de diferite culori si nuante, iar cand ii oferim, fiecare culoare poarta o anumita semnificatie. De exemplu, se spune ca rosul reprezinta pasiunea, albul inocenta, galbenul gelozia, iar albastrul armonia. Dar cum trandafirul albastru nu exista in natura, in ciuda a secole de incercari de incrucisari intre soiuri de trandafiri, acesta a devenit simbolul imposibilului si al absolutului. De exemplu, in mitologia chinezeasca trandafirul albastru reprezinta speranta in cazul unei iubiri imposibile. Iar in mitologia bulgara, cui descoperirea un tradafir albastru i se indeplinea orice dorinta. Ei bine, dumneavoastra ce dorinta v-ati pune? Mai aveti de asteptat doar inca un an pana cand primii trandafiri cu adevarat albastri vor fi disponibili in comert. Si aceasta, datorita perseverentei a doua companii din domeniul biotehnologiei care lucreaza la acest proiect de aproape doua decenii. In 2004 au obtinut trandafiri de diverse de nuante de albastru, iar acum au reusit sa obtina pentru prima data trandafiri de un albastru veritabil.

Cine ar dori trandafiri albastri?
Romanii ar putea oferi pentru prima data buchete de trandafiri in culorile nationale (rosu, gaben si albastru). La fel si americanii sau francezii (rosu, alb si albastru). Partidul Democrat-Liberal ar putea fi tentat sa isi schimbe simbolul din un trandafir rosu in unul albastru, tinand cont ca a trecut de la o doctrina de stanga (culoarea traditionala a stangii este rosu) la o doctrina populara, de dreapta (culoarea traditionala a dreptei este albastru). Nu in ultimul rand, un trandafir albastru ar fi un cadou cu totul rar si atipic, un elogiu adus atat persoanei dragi, cat si geniului umanitatii care a creat ceva ce Natura (sau Dumnezeu) inca nu crease.

De ce trandafirul natural nu poate fi albastru?
In lumea vie, un pigment este o substanta naturala de o anumita culoare, care este produsa de celulele organismului si care coloreaza tesuturile si lichidele organice ale acestuia cu o culoarea specifica acelui pigment. De exemplu, culoarea pielii, ochilor si parului oamenilor este data de cantitati mai mari sau mai mici din pigmentul numit melanina. In lumea plantelor, numai pigmentul delfinidina confera culoarea albastra. Florile in care pigmentul acesta poate fi prezent in mod natural pot avea petale albastre, precum este cazul la panselute, petunii sau albastrele. Dar trandafirul, garoafa, crizantemele si gerberele nu pot contine acest pigment in mod natural si asadar nu pot fi albastre. Cel mult, prin metode clasice de incrucisare intre speci s-au obtinut trandafiri liliachii, precum tipul “Blue Moon” (luna albastra).

Ce nu poate Natura, a reusit Omul

In 1840, Societatile de Horticultura din Marea Britanie si Belgia ofereau un premiu de 500.000 de franci celui care care va produce pentru prima data trandafiri cu adevarat albastri, cautare denumita metaforic si Sfantul Graal al horticulturii. Provocarea a fost rezolvata in anul 2004 de catre compania japoneza Santory si compania australiana Florigene, dupa 14 ani de eforturi. Saptamana trecuta compania japoneza a anuntat ca trandafirii vor ajunge in comert pentru prima data anul viitor. Este vorba pentru inceput, de piata japoneza, iar pentru pietele americana si australiana se asteapta obtinerea de aprobari.

Gena ce produce culoarea albastra
Primul pas a avut loc in anul 1991, cand cercetatori de la cele doua companii, lucrand impreuna, au reusit sa identifice si sa izoleze gena responsabila pentru producerea culorii albastre. O gena este un segment de ADN care este citit de masinaria celulara pentru a produce, printr-o succesiune de reactii chimice, o substanta complexa, in cazul nostru delfinidina, pigmentul ce produce in plante culoarea albastra. Gena aceasta a fost copiata de la petunie, cu scopul de a fi inclusa in alte plante ce nu pot avea culoarea albastra in mod natural, precum trandafirii. Acest proces de copiere a unei gene din un organism in alt organism poarta numele de clonare.

De-ar fi asa de simplu ...
Timp de un deceniu, oamenii de stiinta au incercat in zadar sa produca delfinidina in trandafir prin clonarea genei acesteia de la petunie la trandafir. Au descoperit apoi ca in mod natural, in trandafir exista o alta gena ce impiedica pur si simplu producerea delfinidinei. Intotdeauna cand nu ne place un efect, incercam sa eliminam cauza. O tehnica des intalnita in biologia moleculara in zilele noastre este aceea a “adormirii” unei gene, pentru ca aceasta sa nu isi faca efectul. Asa au si facut. Cercetatorii au creat ei o gena nou-nouta care avea drept scop “adormirea” genei problema. Odata rezolvata aceasta, mai aveau nevoie de o alta gena care sa produca o enzima necesara de asemenea producerii delfinidinei. Dupa incercari de la diverse plante, au descoperit ca o gena clonata de la iris la trandafir efectua exact sarcina ceruta.Una peste alta, pentru a realiza trandafiri albastri in mod artificial, oamenii de stiinta au avut nevoie de “ceva vechi” (gena responsabila de producerea delfinidinei) si de “ceva nou” (gena ce „adoarme” o alta gena ce inhiba producerea delfinidinei). Acest “ceva vechi” fusese deja creat de Natura, dar nu in trandafir. In schimb, acest “ceva nou” nu exista deloc in Natura!

Fascinanta biologie moleculara!

Iata asadar ca nu doar Natura (sau Dumnezeu) este un creator, ci si omul! Fara aceasta gena produsa de om, trandafirul albastru nu ar fi existat niciodata pe planeta noastra!
Dincolo de magia trandafirilor albastri, ramane miracolul realizarii umane. Iata nivelul la care a ajuns biologia moleculara! Cercetatorii pot crea gene noi care sa “adoarma” gene ce exista deja in organism. Cu timpul, tehnica aceasta va fi folosita la tot mai multe tipuri de gene, mai ales in medicina umana, iar unele boli vor putea fi astfel tratate! Este un timp fascinant de a studia biologia moleculara, biochimia si genetica, domeniul de studiu trece prin o revolutie continua in ultimele doua decenii!

Scurt istoric al producerii trandafirului albastru
In 1986 a fost fondata in Australia compania Florigene (floare si gena), cu misiunea declarata de a produce primul trandafir cu adevarat albastru din lume. Tehnica folosita urma sa fie cea a ingineriei genetice, in partneriat cu compania japoneza Santory, companie fondata in 1899 pentru a vinde alcool importat. Primul succes a avut loc in 1991 odata cu identificarea si izolarea genei fara de care nu se poate produce culoarea albastra in petalele plantelor.In 1994, cercetatorii de la Florigene reuseau sa introduca aceasta gena in garoafe albe pentru a obtine garoafe in diferite nuante de albastru. Acestea se afla deja in comert.
In decembrie 2003, compania Florigene a fost cumparata de compania Santory, iar in iulie 2004, aceasta din urma anunta dezvoltarea pentru prima data a unor trandafiri in nuante de albastru, cu posibilitatea de a obtine in scurt timp chiar o nuanta pura de albastru. Pe 4 februarie 2008, Santory anunta ca trandafirul albastru va fi disponibil in comert incepand cu 2009.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.