Desi majoritatea oamenilor nu reusesc sa descrie dragostea nici macar in cuvinte, cercetatorii incearca sa o incadreze cu perseverenta in formule stiintifice.

Calcule de simetrie a fetei, raporturi milimetrice intre talie si solduri pentru a fi o mama cu copii sanatosi, dragostea citita in zone precise din creier. Psihologii, chimistii, neurologii si antropologii din intreaga lume au propriile definitii si teorii de laborator cu care verifica nivelul compatibilitatii si in ce proportii isi daruiesc partenerii dragostea.

Primul criteriu de selectie de care tin cont persoanele care isi cauta partenerul ideal este simetria, chiar daca nu realizeaza asta la nivel constient. Simetria, in special cea a fetei, indica faptul ca un individ este sanatos si fertil, crede biologul evolutionist Randy Thornhill de la Universitatea New Mexico. „Daca iti alegi un partener simetric pentru reproducere, copilul rezultat va avea sanse sporite de a fi simetric la rindul sau“, declara el pentru „Live Science“. In experimentele sale, Thornhill a rugat o serie de barbati si femei sa indice cele mai atragatoare persoane de sex opus dintr-o serie de fotografii. Indivizii cu cele mai simetrice trasaturi faciale au iesit cistigatori.

La fel de importanta este si forma corpului. Barbatii analizeaza cu atentie soldurile si sinii femeilor, indicatori ai capacitatii acestora de a naste si de a creste copii sanatosi, pe cind ele sint interesate de latimea in umeri a masculilor, care ofera indicii privind capacitatea lor de a asigura hrana familiei si de a tine pericolele departe. De asemenea, un piept paros si o barba generoasa, chiar daca azi nu mai sint percepute neaparat drept atragatoare, indica o cantitate mare de testosteron in corpul barbatilor, hormon care determina forta fizica si fertilitatea.O voce groasa indica si ea un organism in care colcaie acest hormon, spune o cercetare amintita de „Times“.

Cind calapodul fizic pare ideal, in jocul selectiei intra un factor in plus: privirea. O persoana este mai atrasa din punct de vedere sexual de ochii care o privesc direct decit de unii care se eschiveaza, arata un studiu publicat in „Proceedings of the Royal Society B“. Cind cei la care te uiti te gasesc si atractiv/a, atunci sigur mai au o bila alba, confirma pentru „The Independent“ unul dintre realizatorii cercetarii, psihologul Ben Jones de la Universitatea Aberdeen: „Oamenii ii evalueaza constant pe cei din jur pentru a gasi semne de simpatie. Totul face parte din nevoia unei persoane de a-si axa energiile limitate inspre potentialii parteneri care sint cu adevarat interesati de ea. N-ar fi eficient, de exemplu, sa irosesc timp si efort incercind sa cuceresc top-modele, merita mai mult sa ma orientez spre femeile care imi zimbesc pe strada“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.