Oamenii de stiinta anunta sfirsitul detergentilor si al masinilor de spalat prin realizarea unor supertesaturi.
Sosetele din lina si camasile din matase se vor curata singure, cu ajutorul luminii solare si al nanotehnologiei. Cercetatorii australieni si cei chinezi au creat doua tipuri speciale de lina si matase, care indeparteaza automat petele si mirosurile in contact cu soarele. Secretul descoperirii lor se afla intr-un nano-invelis de particule, de tipul celui folosit deja pentru pastrarea transparentei ferestrelor. Studiul lor este programat pentru publicare in revista „Chemistry of Materials“, informeaza „The Telegraph“.

Lina si matasea, alcatuite din cheratine, proteine naturale din care sint compuse de asemenea parul si unghiile, sint doua dintre cele mai folosite si apreciate materiale din industria imbracamintei. Dezavantajul lor este ca sint dificil de intretinut si sint extrem de vulnerabile in fata agentilor de curatare conventionali. Pentru a rezolva acest inconvenient, oamenii de stiinta au acoperit cele doua materiale cu un invelis gros de numai cinci nanometri alcatuit din bioxid de titan, substanta care dezintegreaza si distruge petele si microorganismele atunci cind este expusa la soare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.