Multimile de navetisti din gara centrala a orasului Stockholm vor asigura 15% din caldura unei constructii de 40.000 de metri patrati.
Pasagerii din statiile de tren, nevoiti sa indure adesea, in caldura, gloate asudate de semeni calatori, se pot linisti cu gindul ca, in viitor, o parte din dogoarea lor colectiva va fi recoltata si folosita pentru reducerea consumului de energie. Compania suedeza Jernhusen, ce detine gara centrala din capitala Stockholm, planuieste sa canalizeze caldura corporala a pasagerilor pentru a incalzi o cladire de birouri de 13 etaje, aflata in constructie in vecinatatea statiei de tren.

Schimbatoarele de caldura din sistemul de ventilatie al garii vor preschimba caldura corporala in apa calda, care va fi apoi pompata in sistemul de incalzire al cladirii. Deocamdata, nu se stie cit de eficienta va fi aceasta tehnica, dar inginerii de la Jernhusen spera ca ea va satisface pina la 15% din nevoile de incalzire ale constructiei ce va ingloba, in 2010, 40.000 de metri patrati de birouri, hoteluri, restaurante si magazine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.