In viitor, europenii vor putea sa ajunga in orice parte a Australiei, a Asiei sau a Americii de Sud in maxim patru ore si jumatate.

Acesta este viitorul transportului aviatic, pe care ni-l promite compania britanica Reaction Engines. Reprezentantii companiei sustin ca vor reusi sa construiasca un avion supersonic, cu 300 de locuri.

Proiectul noii aeronave, denumita A2, este sprijinit de catre Comisia Europeana si de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA)si presupune o revolutie in transportul aviatic nu numai prin viteza si marime, ci si prin combustibilul folosit. Locul cherosenului va fi luat de hidrogenul lichid. Spre deosebire de “Concorde”, noul avion se pare ca va avea o autonomie de zbor de 20.000 de kilometri, suficient pentru a ajunge la destinatiile vizate fara escala.

Pentru a realiza aceasta noua tehnologie, care permite zboruri la viteze supersonice - de pana la 40.000 de metri pe secunda -, va fi nevoie de realizarea unor motoare care sa poata sa extraga oxigenul din aer, fara sa aiba nevoie de rezervoare interne, potrivit reprezentantilor Comisiei Europene. Aceasta institutie va finanta jumatate din proiectul “A2” pentru ca europenii sa poata ajunge in orice parte a lumii intr-un timp scurt, intre 2 si 4 ore, depinzand de distanta de parcurs.

Designerii avionului cred ca acesta va fi disponibil in aproximativ 25 de ani daca exista destule cereri si au calculat ca 10% din traficul aerian va fi preuat de avionele supersonice in acel moment. Unul din cele mai lungi zboruri directe pe care le-au calculat specialistii, Bruxelles-Sydney, va dura aproximativ patru ore si jumatate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.