Mai nou, oamenii se roaga zeului Timp pentru a-si rezolva problemele, mutindu-se cu totul in viata imaginara „care va urma“.

Speranta ca miine va fi mai bine decit azi si ca anul viitor vom reusi mai multe decit in cel curent bintuie omenirea de la inceputurile ei. Spre sfirsitul secolului XX insa, ceva s-a schimbat in aspiratiile indivizilor. Doza naturala de optimism (sau ambitie) a societatii s-a transformat intr-o cultura a continuei imbunatatiri. In acelasi timp, media, concertate, canalizeaza traiul uman inspre viitor. Trendul ultimilor ani se ascute, iar lumea nu se gindeste doar, in mod pozitiv, la ce va urma, ci a ajuns sa traiasca acolo, spun psihologii intervievati de Miranda Levy, intr-un articol publicat in „Daily Mail“.

„Ne transformam in fanatici ai viitorului“, scrie aceasta. Aceia care, posedati de asteptarile a ceea ce va urma, traiesc un prezent surogat. „Visezi ca vei avea o slujba, un partener, o casa, o viata mai buna 'intr-o zi>>?“ Atunci faci si tu parte dintre ei, imparte societatea jurnalista britanica. Potrivit unui studiu recent publicat in „Nature“, majoritatea oamenilor cred ca anii cei mai buni sint aceia care vor veni. Cercetatorii au delimitat chiar si o sectiune a creierului care este programata sa ne faca sa vedem viitorul mai mult in roz si mai putin in negru.

„Fara ambitii, civilizatia ar risca sa stagneze“, subliniaza partea buna doctorul Abigail Rose, psiholog experimental la Universitatea londoneza St. George. Expertul in relatii Susan Quilliam este de acord: „Concentrindu-ne pe obiectivele viitoare, ne da energie, ne indeparteaza de depresie“. Cu toate acestea, cele doua specialiste sint de acord ca societatea secolului al XXI-lea a devenit una aspirationala si ca fanatismul viitorului este un fenomen recent si foarte raspindit. El afecteaza toate clasele sociale si economice, de la un avocat extrem de bine platit pina la un adolescent care traieste din alocatie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.